top of page

Kulcsfontosságú vezetői készségek

Updated: Jan 5




Közép és felsővezetői kiválasztások során mélyen elemezzük a jelöltek személyiségjegyeit, vezetői készségeiket és kompetenciáikat.


Az elmúlt években a világ, így ezzel együtt a vállalati közeg is radikális transzformáción ment keresztül.

Vezetőként fontos tisztában lennünk azokkal az alapvető készségekkel, amelyek segítségével a folyamatosan változó környezethez sikeresen alkalmazkodni tudunk.


A vezetői szerepek és stílusok is változáson mentek keresztül, de melyek azok a vezetői készségek, amelyek elengedhetetlenek a vállalati, illetve az egyéni sikeresség szempontjából napjainkban?


1. Tudatosság

Egyéni és vezetői fejlődésünk szempontjából is fontos az önismeret és a tudatosság. Az érzelmi intelligencia fejlesztése hatalmas potenciált és versenyelőnyt jelent napjainkban. A fejlett önismeret segítségével a vezető megérti és megérzi korlátait, erősségeit és személyes hatását a csapatra. Felelősséget vállal környezetéért és tetteiért, könnyed magabiztossággal mutatja az irányt csapatának.


2. Reziliencia

Az egyén élete és karrierútja során rengeteg nehézséggel, akadállyal és stresszel találkozik. Ezek a helyzetek igencsak igénybeveszik az ember megküzdési kapacitását, és valljuk be, a legtöbb esetben idegrendszerét is. A rugalmas hozzállás segítségével a vezetők a súlyosabb stresszehelyzetekben sem roppannak össze, minden esetben helyt tudnak állni. A vezetők ezáltal a megküzdés helyett képesek a megoldási alternatívákat és a tudatos mentális állapotot választani.


3. Empátia

Az empatikus vezetők képesek teljes mértékben megérteni és megérezni a környezetüket,

kollégáikat és üzleti partnereiket is egyaránt. Az empátia segítségével csapatát megfelelően

motiválja, megérti ügyfelei igényeit és legtöbb esetben képes megjósolni kollégái és üzleti

partnerei jövőbeli reakcióit. Az empátia nélkül nem tud sem a vezető, sem az általa vezetett

csapat kiteljesedni és sikereket elérni.


4. Értő figyelem

Egy jó vezető nem csak hallgat, hanem figyel is. Megérti az igényeket és meghallja a ki nem

mondott szavakat is. A gyorsan változó vállalati közegben különösen fontos, hogy időben

megértsük kollégáink, üzleti partnereink és a piac igényeit.


5. Stratégiai gondolkodás

A stratégiai gondolkodók folymatosan kérdeznek és igyekeznek minél jobban megérteni a mély összefüggéseket egy adott kérdésben, illetve döntésben. A kihívásokra gyorsan reagálnak, az adott helyzetet azonnal átlátják és straégiájukkal elérik a vállalati célokat. Döntéseiket mérlegelés után hozzák meg és minden esetben felelősséget vállalnak érte.

A fentiekben felsorolt vezetői készségek nemcsak a jelen időkben kifejezetten fontosak, de a jövőbeni fontosságuk még kiemelkedőbb lesz, így érdemes nemcsak vezetőknek elsajátítani és fejleszteni azokat.

79 views0 comments
bottom of page