top of page
Writer's pictureBácskai Bernadett

Miért fontos, hogy tudjunk nemet mondani?

Updated: Jan 5



A nemet mondással az ember megismerheti valódi önmagát. Minél jobban megismerjük

igényeinket, és minél jobban elismertetjük a nemet mondás által ezt környezetünkkel, annál

inkább érvényesítjük saját akaratunkat, igényeinket. Ahhoz, hogy beteljesítsünk mindent, amit szeretnénk, az első lépés az, hogy megismerkedjünk azzal, hogy mit nem szeretnénk. A nemet mondás segít abban, hogy elkerüljük a homályos, meg nem értett, félelmet keltő helyzeteket, és azokat a döntéseket, amelyek nem elégítik ki vágyainkat, vagy hiányérzetünk marad a döntés után. Ha úgy érezzük, hogy feleslegesen hoznánk áldozatot egy helyzet van egy egyén érdekében, mindenképpen mondjunk nemet. Illetve, ha a cselekedetünk mögött a konfliktus elkerülése és ezáltal beletörődés lépne fel, akkor is inkább mondjunk nemet.


Kapcsolataink őszintesége érdekében fontos, hogy tudjunk nemet mondani. Ez lehetővé teszi a tiszta, nyílt és őszinte kommunikációt mindkét fél számára és bizalmi helyzetet eredményez. Hozzásegít a beszélgetéshez, az igazi kommunikációhoz, a különvélemények és az egyéniségek elfogadásához. Ha az egyének őszinték egymással és önmagukat adják, akkor nyugodtan meghúzhatják a határaikat és így mások is tisztelni fogják azokat. Miközben az ember nemcsak a saját igényeit, de a másikét is tiszteletben tartja, akkor igazi kölcsönhatás alakul ki a két fél között a lehetséges ellentmondásokkal és a lehetséges egyetértésekkel is.


A nemet mondás minden résztvevőnek lehetővé teszi, hogy vállalják saját igényeiket,

nézeteiket, érzéseiket és véleményeiket. Megengedi, hogy felnőttként, racionálisan tudjanak

kommunikálni, tiszteljék és elfogadják önmagukat és a másikat is. A nem kimondása a

bizalomról, az önkifejezésről, a tiszteletről és a nyitottságról szól.


Segíti a saját határaink meghúzását, jogaink tiszteletben tartását és tartatását, érzelmeink és véleményünk felismerését, elfogadását és elfogadtatását egyaránt. Ezáltal növeli az

önismeretet, önbizalmat, önbecsülést, segíti az önkifejezést, az önmagunkra való figyelést és az életünkért való felelősségvállalását eredményezi. Ha nem elég egyértelműek az egyén határai vagy azok túlságosan rugalmasok, akkor előfordulhat, hogy kihasználnak vagy befolyásolnak. Ahhoz, hogy markáns határokat lehessen megállapítani először is fel kell azt ismerni és el kell fogadni, hogy mindig van választási lehetőség. A határok megszabásával és betartásával minden helyzetben el lehet dönteni, hogy mi az, amit szeretnénk, mi az amit nem szeretnénk és mi az, amit elfogadunk vagy nem fogadunk el. Igent kell mondani minden olyat helyzetre, amiben szeretnénk részt venni, minden olyan emberre, akikkel szeretnénk lenni, és nemet azokra a dolgokra és emberekre, amelyek, illetve akik elszívják az energiáinkat.

53 views0 comments

Comments


bottom of page